O Nίκος Κούστας μιλάει στο www.portofsports.gr

Ο Νίκος Κούστας είναι ένας νέος προπονητής  ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε επίπεδο ανδρικών ομάδων από την Κύπρο Κορυδαλλού στην Γ κατηγορία Πειραιά Την ώρα του παιχνιδιού εκρηκτικός χαρακτήρας που δεν είναι του αρέσει να δέχεται γκολ, και του αρέσει οι ομάδες του να πετυχαίνουν πολλά τέρματα.. Άν ανατρέξει κάποιος στα στατιστικά των τελευταίων χρόνων θα το διαπιστώσει πολύ εύκολα αυτό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την περσινή περίοδο η Κύπρος Κορυδαλλού είχε 67 βαθμούς με 20 νίκες 7 ισοπαλίες και μία ήττα. Τα τέρματα ήταν 51 υπέρ και 11 κατά. Όσο για την φετινή περίοδο τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος η ομάδα που προπονεί ο Νίκος Κώστας η Αθλητική Ένωση Μοσχάτου, έχει 67 βαθμούς και είναι μόνη πρώτη στη βαθμολογία .67 βαθμούς σε 23 αγώνες με 22 νίκες και μία ισοπαλία. Τα τέρματα είναι 94 υπέρ και 5 κατά. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό μιλάμε για έναν προπονητή που του αρέσει η ομάδα του να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο προσέχοντας όμως ταυτόχρονα και την αμυντική της λειτουργία. Δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες κάτι το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό. Σίγουρα ο Νίκος Κούστας είναι από τους πιο πετυχημένους προπονητές που έχουν περάσει από τον Πειραιά.

 

Σαν ποδοσφαιριστής σε ποιές ομάδες αγωνίστικες και σε ποιά θέση αγωνιζόσουν;

 Σαν ποδοσφαιριστής  έχω  αγωνιστεί  σε ομάδες της Αθήνας όπως Καματερό –  Θρίαμβος Αθηνών – Καισαριανή και Μελίσσια ( Α Αθηνών ) και στον Πειραιά με τις ομάδες ΑΟ Πειραιά και Ατρόμητο Πειραιά ( Δ Εθνική ) . Δεν κατάφερα να παίξω σε επαγγελματική κατηγορία και νομίζω πως δεν έχω αδικηθεί από το ποδόσφαιρο σαν ποδοσφαιριστής . Η θέση μου ήταν κεντρικός αμυντικός .

Πότε και από ποιά ομάδα ξεκίνησες την προπονητική;

Την προπονητική μου σταδιοδρομία την άρχισα από ηλικία 20 ετών ενώ ήμουν ακόμα ποδοσφαιριστής  σε ιδιωτικές ακαδημίες και είχα την ευκαιρία να προπονήσω όλες τις ηλικίες των αναπτυξιακών ηλικιών . Στα 25 μου άρχισα την προπονητική σε αντρικές ομάδες και είχα την τιμή να αρχίσω στην Κύπρο Κορυδαλλού ομάδα Γ Πειραιά τότε  . Ήμουν πραγματικά τυχερός που η αρχή μου έγινε σε αυτό το σωματείο με ηγέτη έναν σπάνιο άνθρωπο που πιστεύω δεν  θα συναντήσω ποτέ ξανά   στο ποδόσφαιρο κάτι τέτοιο . ΣΙΜΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ .

Σε Ποιόν τομέα της προπόνησης δίνεις μεγαλύτερη σημασία;Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολυπαραγοντικό άθλημα , είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να προσέξει ένα προπονητικό team πριν από μία προπονητική μονάδα που απαιτούνται αρκετές ώρες . Σίγουρα όμως θα πρέπει να περιέχουν ρεαλισμό σε πραγματικές συνθήκες παιχνιδιού σε τακτικό στόχο αλλά και σε ρυθμό και ένταση . Η  προπόνηση είναι το Α και το Ω για να μπορέσει ο ποδοσφαιριστής και η ομάδα να πετύχει τους στόχους της .Ποιό σύστημα σου αρέσει περισσότερο να παίζεις;

Το σύστημα που μου αρέσει αρκετά είναι το 4-3-3 σε σχηματισμό με ένα αμυντικό χαφ και δυο εσωτερικούς μέσους . Οι ομάδες που δουλεύω προσπαθώ να έχουν ποδοσφαιριστές με τα χαρακτηριστηκά που χρειάζεται το σύστημα αυτό . Φυσικά αν δεν έχω αυτήν την δυνατότητα τότε θα επιλέξω διαφορετικό σύστημα .

 

Ποιό σύστημα σου αποδίδει καλύτερα στο γήπεδο;

Το σύστημα που μου αποδίδει περισσότερο είναι το παραπάνω , 4-3-3 . Πιστεύω πως υπάρχουν περισσότερες επιλογές στην επιθετική λειτουργία μιας ομάδας με παίχτες που έρχονται από την μέση προς το επιθετικό τρίτο και έχει και περισσότερες επιλογές στην αμυντική δραστηριότητα  .Θεωρώ πως προσφέρει σταθερότητα σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού , κατοχής , μετάβασης

Σαν προπονητής η Αγωνιστική σου φιλοσοφία ποιά είναι;

Σαν προπονητής ξεκάθαρα μου αρέσει η ομάδα να προσπαθεί να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο ,  να παίζει για να δημιουργήσει επιθετικές καταστάσεις . Πιστεύω πως όταν παίζεις για να μην χάσεις , τότε είσαι ακόμα πιο κοντά στην ήττα .

Αν μια Ομάδα παίζει αμυντικά ή επιθετικά εξαρτάται από την διάταξη της στο γήπεδο;

Μια ομάδα ορίζει την στρατηγική που θα επιλέξει ανάλογα με την φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή , τον ρεαλιστικό στόχο της ομάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών . Επίσης ρόλο παίζει ακόμα και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ή ακόμα και ο αγωνιστικός χώρος .

Όταν μένει η ομάδα σου με παίκτη λιγότερο ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνεις;

Σε ένα παιχνίδι ο προπονητής θα πρέπει να έχει έτοιμο εναλλακτικό πλάνο . Μπορεί όλη την εβδομάδα να σχεδιάζει την στρατηγική του και στο  δεκάλεπτο να δεχτεί κάποιος παίχτης του κόκκινη κάρτα . Εδώ ο τρόπος που θα αντιδράσει έχει να κάνει με το σκορ του παιχνιδιού την δεδομένη στιγμή . Αν πχ είναι η ομάδα του πίσω στο σκορ και δέχεται κόκκινη κάρτα , τότε θα πρέπει να ρισκάρει με αλλαγή ακόμα και σχηματισμού .

Όταν η αντίπαλη ομάδα μείνει με παίκτη λιγότερο ποια είναι η  πρώτη σκέψη που κάνεις;

Αν δεχτεί ο αντίπαλος κόκκινη κάρτα , τότε πιστεύω πως πρέπει να διαβάσω γρήγορα την τακτική αντίδραση του αντίπαλου προπονητή  .

Ποιό είναι το κυριότερο προσόν για έναν ποδοσφαιριστή που διαλέγεις;

Τα σημαντικότερα για εμένα είναι ο ποδοσφαιριστής να έχει την φλόγα για ποδόσφαιρο , να θέλουμε τα ίδια πράγματα . Θα πρέπει λοιπόν πρώτα από όλα να θέλει να κάνει σκληρή και έντονη προπόνηση , να είναι αθλητής για τα δεδομένα της κατηγορίας και να του αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού που έχουμε επιλέξει .

Πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση τόσων  καλών παικτών στο στήσιμο μιας ομάδας;

Είναι δύσκολο ένας προπονητής να μπορέσει να διαχειριστεί το έμψυχο δυναμικό της ομάδας , μιλάμε για 25 ποδοσφαιριστές – 25 διαφορετικές προσωπικότητες . Ο προπονητής δεν είναι μόνο στην τακτική . Θα πρέπει λοιπόν να μην αφήνει τίποτα στην τύχη του , να παρατηρεί τα πάντα  .

Έχει μεγάλη πίεση ένας προπονητής ερασιτεχνικού σωματείου;

Αν ένας προπονητής είναι σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο που ο σκοπός και ο στόχος είναι  η εκπαίδευση και ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών , τότε θα πρέπει να μην υπάρχει μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα αλλά για την εκπαιδευτική διαδικασία . Αν όμως είναι προπονητής σε μια ομάδα όπως το Μοσχάτο που έχει σαν στόχο την άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες , τότε τα πράγματα αλλάζουν

Έχει αλλάξει η άποψη σου όσον αφορά τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου από τότε που ήσουν ποδοσφαιριστής μέχρι τώρα που είσαι προπονητής;

Ακόμα και σαν ποδοσφαιριστής μου άρεσε η ομάδα μου να προσπαθεί να επιτεθεί , να έχει την κατοχή της μπάλας . Σίγουρα αυτό που άλλαξα ήταν πως τώρα είμαι περισσότερο  υπεύθυνος για την ομάδα , για το σύνολο .

Τι θα άλλαζες στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου εντός γηπέδου αλλά και εκτός γηπέδου;

Μου αρέσει ένα παιχνίδι να έχει γρήγορο ρυθμό , να μην σταματάει χωρίς να χρειάζεται το παιχνίδι . Νομίζω πως θα πρέπει να σταματήσουν οι διαιτητές να δίνουν τόσα εύκολα φάουλ γιατί το έχουν βρει και οι παίχτες και ψάχνουν την εύκολη λύση της πτώσης .’Εξω απο τους αγωνιστικούς χώρους θα ήθελα μεγαλύτερη   τιμωρία σε κάθε μορφή βίας

Υπάρχει ομάδαΣτον Πειραιά που θα ήθελες να δουλέψεις και δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα;

Όπως είπα και παραπάνω , είχα την τύχη και την τιμή να εργαστώ στην Κύπρο Κορυδαλλού με έναν άνθρωπο ο οποίος προσφέρει την ηρεμία και τις παροχές να δουλέψεις όσο καλύτερα μπορείς . Η ομάδα στην Α Πειραιά πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Καρπενήσι . Επίσης η Δεύτερη ομάδα που εργάστηκα στον Πειραιά , είναι το Μοσχάτο , μια ομάδα με έναν ισχυρό ηγέτη , τον κύριο Φαναρίτη , με τεράστια δυναμική και ένα γεμάτο γήπεδο κάθε Κυριακή από κόσμο διψασμένο για ποδόσφαιρο . Έτσι λοιπόν νομίζω πως είμαι αρκετά γεμάτος αφού πέρασα από 2 τόσο σημαντικά σωματεία !

Για ποιόν ποδοσφαιριστή από τον Πειραιά θα έλεγες στην διοίκηση να κάνει την υπέρβαση;

Ο Πειραιάς έχει αρκετούς καλούς παίχτες . Το Μοσχάτο νομίζω πως φέτος έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και έφερε πολλούς καλούς παίχτες που για όλους αυτούς έγινε μια τεράστια υπέρβαση  . Ο κύριος Φαναρίτης το καλοκαίρι που μας πέρασε , δεν μου χάλασε πραγματικά κανένα μου χατίρι .

Ποιά ομάδα στον Πειραιά εκτός από την δική σου σου έκανε φέτος καλή εντύπωση;

Από τον δικό μας όμιλο νομίζω πως ο Μαύρος Αετός – Ολυμπιάδα έκανε μια αρκετά καλή χρονιά και στα δύσκολα παιχνίδια έδειξε πως είναι μια σκληρή  ομάδα με πλάνο και στρατηγική από τον προπονητή της . Φυσικά και ο Καραβάς που πιστεύω πως είναι από τις μεγάλες δυνάμεις του Πειραικού ποδοσφαίρου . Από τον άλλο όμιλο δεν έχω άποψη .

Αξίζει κάποιος από Οικονομικής άποψης να είναι προπονητής σε ερασιτεχνικό σωματείο;

Η προπονητική είναι δύσκολη , θέλει πολλές ώρες πριν την προπόνηση , θέλει πολλές ώρες μετά από αυτήν και πολλές μα πολλές θυσίες . Νομίζω ότι στην Ελλάδα ο προπονητής δεν πληρώνεται όσο θα έπρεπε .

Πώς κρίνεις την λειτουργία των ακαδημιών στα πειραϊκά σωματεία;

Οι ακαδημίες στον Πειραιά έχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα , δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις . Πρέπει  να βρεθεί άμεσα λύση .

Ποια ομάδα στον Πειραιά κατά τη γνώμη σου έχει τις καλύτερες ακαδημίες;

Νομίζω ότι υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν αρκετά καλά , σίγουρα το Μοσχάτο είναι μια από αυτές , έχει γήπεδο καλό , προπονητές καταρτισμένους και φυσικά έναν ρομαντικό υπεύθυνο τον κύριο Γκούμα Βασίλη που έχει όραμα για κάτι καλό . Ο Αετός Κορυδαλλού όπως και ο ΑΟ Κορυδαλλός είναι από τις καλές ακαδημίες .

Θεωρείς ότι ο προπονητής της ανδρικής ομάδας πρέπει να είναι και προπονητής του εφηβικού τμήματος;

Για εμένα το ιδανικό θα ήταν αυτό , το εφηβικό όπως και το παιδικό θα πρέπει να έχουν την ίδια φιλοσοφία , το ίδιο σύστημα και τρόπο παιχνιδιού με την αντρική ομάδα . Δεν ξέρω αν έχουν τον ίδιο προπονητή αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και αν είναι δυνατόν να είναι και ο συνεργάτης του αντρικού .

Θεωρείς ότι οι διαφορές των αθηναϊκών ομάδων με τις πειραϊκές είναι μεγάλες;

Πιστεύω πως οι διαφορές είναι τεράστιες . Όχι στις πρώτες 2-3 θέσεις της βαθμολογίας που εκεί πιστεύω πως το επίπεδο είναι το ίδιο , υπάρχουν μάλιστα και παραδείγματα πως του Πειραιά ήταν καλύτερες . Όμως στις θέσεις 4 και κάτω νομίζω πως η Αθήνα έχει καλύτερες ομάδες και αρκετά πιο αθλητικές .

Πως κρίνεις την διαιτησία στο πρωτάθλημα που τελειώνει;

Οι διαιτητές κάνουν τεράστια προσπάθεια . Πρέπει να τους αφήσουμε ήρεμους γιατί όλες οι ομάδες ρίχνουν το βάρος σε αυτούς  .

Ποιά είναι η άποψη σου για το πειραϊκό ποδόσφαιρο;

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να γίνει πιο ανταγωνιστικό . Ίσως να πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στους ομίλους . Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο να υπήρχε ένας όμιλος στην Α Πειραιά  .  Πρέπει να αλλάξει κάτι έτσι ώστε να γίνει ακόμα καλύτερο το ποδόσφαιρο στον Πειραιά και να αναβαθμιστεί ως προϊόν .

Ποιος θεωρείς ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης και ο καλύτερος προπονητής για φέτος στον Πειραιά;

 Από παίχτες έχω ξεχωρίσει αρκετούς , από τον δικό μας όμιλο  κάνει καλό πρωτάθλημα ο Βάσσος , ο Παυλόπουλος και ο Νταής . Δεν θα ήθελα να πω παίχτη του Μοσχάτου γιατί μπορεί να μην με αφήσουν να μπω στα αποδυτήρια μετά . Από προπονητές έχω ξεχωρίσει από τον όμιλο μας τον κύριο Γαλούνη , τον κύριο Κακογιάννη που είναι ικανός και φιλόδοξος  και προσπαθεί και φυσικά τους εξαιρετικούς και έμπειρους Βογιατζή και Κάλλα που είναι πολυτέλεια για την κατηγορία . Από τον άλλο όμιλο τον κύριο Καλύκα που είναι από τους πιο καταρτισμένους του Πειραιά αλλά και τον Ανδριανάκη που σε όποια ομάδα και αν εργάστηκε είχε μεγάλες επιτυχίες

Σε ποιό γήπεδο θεωρείς ότι έχουν το καλύτερο Καλαμάκι;

χαχαχα . Διαχρονικά στο γήπεδο του Κορυδαλλού  , εχθές όμως έφαγα και στο γήπεδο της Χαραυγής και νομίζω ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στις λεπτομέρειες !!

Ένα γενικό σχόλιο για την χρονιά που τελειώνει για τους στόχους που είχατε στην αρχή σαν ομάδα και για αυτά που στο τέλος κατακτήσατε

Η ομάδα φέτος είχε θέσει υψηλά  τον πήχη , για το κύπελλο και την άνοδο στην Γ Εθνική . Στο κύπελλο δεν τα καταφέραμε , είμαστε κοντά στον στόχο για την άνοδο στην Γ Εθνική . Νομίζω όμως ότι είχαμε σταθερότητα σαν ομάδα και ο κόσμος που ερχόταν στο γήπεδο είδε όμορφο ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της κατηγορίας  .